Bericht van oud-voorzitter Florian Eckardt
Na 5 jaar voorzitterschap van de Vrienden van het Amstelpark heb ik het stokje, of beter, de hamer,
overgedragen aan Nicole, die als bestuurslid al een hele actieve rol vervulde. Ik wens haar, Zia en nieuwe en toekomstige bestuursleden heel veel succes.
Voor mij was het een periode waarin ik het park van veel verschillende kanten heb leren kennen.
Ook de verschillende verwachtingen die mensen er van hebben zullen mij bijblijven. Zo is er hetpark als stilteplek, het park als ontmoetingsplek en als plaats voor activiteiten, voor kinderen en volwassenen. Dat park blijkt dan kleiner als je denkt, intensief gebruikt als het wordt, vooral in het weekend.
We hebben omwonenden leren kennen die het nog aan hebben zien leggen, maar ook jongere gebruikers en mensen die net neergestreken zijn in Buitenveldert, Amsterdam Zuid of daar buiten: het park heeft zeker een bovenregionale aantrekkingskracht.
Dat heeft natuurlijk te maken met de oorsprong, het tentoonstellingspark voor de Floriade, waaraan ik deze zomer 50 jaar na dato in Almere herinnerd werd. Het tentoonstellingspark dat een gebruikspark werd, altijd nog met veel tentoonstellingsaspecten en het originele treintje, met eigentijdse bouwwerken en toegangen maar ook met herinneringen aan die bijzondere zomer van 1972.
Toen we net opgericht waren als vrienden hadden we het 45-jarige bestaan, inmiddels hebben we de 50 jaar gevierd met veel belangstelling, een audiotour en het originele Floriadelied. Als bestuur, in het begin vooral bezig met contacten leggen en bestuurlijke organisatie, waren wij altijd bezig met een balans, namelijk die tussen activiteit en rust. Daarbij is er een duidelijk verschil tussen die activiteiten die de parkgebruikers meenemen en een open karakter hebben en die met een gesloten karakter: waar een deel van het park afgesloten wordt voor buitenstaanders die entree betalen voelt dat niet juist.
Naast allerlei gebruikers van het park, en dat zijn naast recreanten ook een aantal bedrijven, kunstenaars en meer, kwamen we ook in contact met de gemeente, voor wie wij sparring-partner zijn, een klankbord van de parkgebruikers. Daarbij zien we de laatste tijd qua budget en communicatie vooruitgang, en hopelijk blijft dat zo.
In september dit jaar werd ons park een monument. Wat is precies de monumentale waarde? Het park en de natuur zijn in beweging, maar een duidelijke vaststelling van de monumentale waarde is belangrijk. Beplanting, bouwwerken en parkmeubilair hebben allemaal onderhoud nodig en prioriteiten stellen is daarbij belangrijk. Met plezier hebben wij als bestuur aan diverse gesprekken hierover deelgenomen en we blijven dat doen.
Terugkijkend op mijn bestuursperiode zie ik langzaam gebeuren wat ik gehoopt had: dat de vereniging naast een bestuurlijk bestaan ook een werkelijk bestaan krijgt. Met actieve leden die iets doen – concreet – in het park werken. Het nieuwe bestuur hoopt meer leden actief te kunnen betrekken bij de vele taken die een bestuur heeft en ik heb er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken!
Florian Eckardt
Het park op TV
BinnensteBuiten heeft een prachtig filmpje gemaakt over het Amstelpark.
“Het Amstelpark bestaat 50 jaar. Vijftig jaar geleden werd de Floriade gehouden in het Amstelpark in Amsterdam. Ter ere van het 50-jarig bestaan onderzocht Lara Voerman de historie van dit verborgen, groene juweeltje.”
Monument!
Het mooie Amstelpark is nu gemeentelijk monument.
In 1972 organiseerde Amsterdam de Floriade. Aan die tentoonstelling hielden we het mooie Amstelpark over, inclusief het treintje, het Rosarium en de Oranjerie. 2022 is een bijzonder jaar voor het Amstelpark, want het bestaat 50 jaar. En het park is nu ook nog eens aangewezen als gemeentelijk monument. Lees verder
Amstelpark 50 jaar!
Wij sluiten het jubileumjaar af op 4 september, met Het Parkfeest, van 11.00-17.00 uur!
Een dag vol met gratis kindervoorstellingen, workshops, muziekoptredens, natuurwandelingen en kunstexposities, allemaal door buurtgenoten uit Amsterdam Zuid en het Amstelpark. Voor jong en oud, voor makers en mee-makers. Het programma is nog niet helemaal rond, maar check hier alvast wat voor moois je kunt verwachten.
Tot het zover is, zijn er ook nog wekelijkse en maandelijkse activiteiten waar je gratis aan kunt deelnemen.
Zo is er maandelijks een werkgroep die in de Heemtuin werkt, is er elke 2 weken een wandeling met gids door het park waar je kan aansluiten, zijn er gratis gym-sessies voor senioren en zijn er natuurlijk elke maand de mooie optredens in het Stadshoutpaviljoen van Dichtbij in het Park.
Wil je weten hoe de officiële viering was?
De officiële viering van het 50-jarig jubileum vond plaats op zondag 15 mei 2022, zie hier een verslag van deze mooie dag.